Monroe 36 évesen mítoszként lépett át az árnyékvilágba. Ő volt minden idők legnagyobb szex-szimbóluma az igazi nőies nő, a "szőke" szépség, aki képtelen volt kitörni a ráaggatott jelzők szorításából.

 

Marilyn Monroe (Norma Jeane Mortenson majd Norma Jeane Baker) 1926. június elsején született egy zaklatott életű családba. Apját sohasem ismerhette meg, anyja pedig az alkohol és a nyugtatók hatására elmeháborodottá vált. A fiatal lány egy értelmetlen házasságba menekült, majd a válása után munkásnak állt egy hadianyag-gyárban. Itt fedezte fel Dienes Andor magyar származású fotóművész. Innen már majdnem egyenes út vezetett Hollywood-ba.

1950-től kezdett a karrierje felfelé ívelni, hála testi adottságainak. Ezért sem meglepő, hogy a legelső Playboy magazin címlapján is Ő mutathatta be bájait. Közben persze igazi színészi feladatokra vágyott, a magánéletében pedig igazi, érző társra. Egyikben sem bizonyult szerencsésnek, pedig még az elnöki szerető szerepét is elvállalta. Talán ez volt a baj, vagy talán valami lelki bizonytalanság, mely a gyermekkorból eredeztethető? Összeroppant a súly alatt, s az utolsó film már el sem készülhetett. A Van, aki forrón szereti Virágja, a Kallódó emberek Roslyn-ja örökre elköszönt. Norma Jeane Mortenson hiába vált igazi mozisztárrá, a nőiség szimbólumává - álmai és vágyai sosem valósulhattak meg. Szeretett volna több lenni, jobb lenni, de a világ azt akarta, hogy buta szőke maradjon. Talán tudott valamit, amit soha nem kellett volna megtudnia, talán a vágyai hajszolták a halálba? Ez már sohasem fog kiderülni. Számunkra megmarad annak, ami valójában sosem akart lenni: Marilyn Monroe.