Negyvenöt éve, azaz 1973-ban mutatta be a Magyar Televízió  Fésűs Éva regényéből készült mesefilmet: A palacsintás király címmel.

 

A történet szerint Dínom-dánom országot kifosztják az idegenszívűek. Üres a kamra, üres a kincstár. Megy a mutyibiznisz ezerrel. A sógorkomák jól élnek, míg a nép -megfosztva mindenétől- csak nyomorog.
De szerencsére a királyfi megnősül, s a talpraesett, a nép egyszerű sorából származó felesége véget vet a pazarlásnak, a szabad rablásnak. Érdekes, ugye? Csak semmi párhuzamot vonás, Pajtikáim!

A mese íróját van szerencsém személyesen is ismerni. A Kaposvárott élő Fésűs Éva szinte már legenda, afféle sztár, de mindenféle allűrök nélkül. Kedves, szelíd, csendes asszony, aki tehetségét csak a jóra, a gyermekek szórakoztató nevelésére használta. Így született meg Csupafül, Ajnácska és a többiek. S természetesen A palacsintás király szereplői - immár 45 éve.

(A filmet Katkics Ilona rendezte, zene: Tamássy Zdenkó, főbb szerepekben: Greguss Zoltán, Balázsovits Lajos, Kaló Flórián, Harsányi Gábor, Rajz János, Detre Annamária és még sok-sok tehetséges kolléga.)