Világ életemben utáltam a kémiát.

 

Már az elején elveszítettem a fonalat, s tulajdonképpen azóta sem találtam meg. Ezért nagy bátorsággal kérdem, hogy tudja-é valaki, mi is ez a képlet?     C6H8O6


Ez egy néha sárga, de legtöbbször fehér színű kristályos anyag, s köze van a mai naphoz (június 13.) mely a magyar feltalálók napja.
Nem csigázom tovább a nem létező érdeklődést, a képlet nem takar mást, mint az aszkorbinsavat, vagyis mezei néven C-vitamint. A napi aktualitáshoz pedig azért kapcsolódik, mert 1941-ben ezen a napon jelentette be Szentgyörgyi Albert professzor azt az eljárást, mellyel nagy C-vitamin tartalmú készítményeket lehet gyártani.

Már a 16. században rájöttek az emberek arra, hogy valaminek a hiánya bizony csúnya betegséget okoz, Ez volt a skorbut, mely egyértelműen a C-vitamin teljes elvonásakor jelentkezik. De ennek igazolására még négyszáz évet várni kellett, aztán 1920-ban el is nevezték azt a valamit C-vitaminnak. A 30-as években pedig hazánk fia képes volt izolálni, s bizonyítani annak élettani hatását, amiért aztán egy szép Nobel-díjjal jutalmazták.

 

Szóval ma van a magyar feltalálók napja.
Jómagam már régóta kísérletezgetek egy olyan szer kifejlesztéséért, mely az ostobaságot gyógyítja, de mindhiába. A butaság sajnos konstans. Ráadásul erősen fertőző. S ha még hatalom is párosul hozzá, akkor kifejezetten veszélyes. No meg, ha mohóság is kapcsolódik hozzá, akkor életveszélyessé válik. Főleg egy nép számára. De ez már egy másik történet...