Néhány Androidos cucc – Lapozz, aranyom, ha ez nem neked való.

 

Időről időre felbukkan néhány hiánypótló alkalmazást bemutató írás, melyben a szerző biztosít minket arról, hogy az általa felsorolt appok a világon a legeslegeslegjobbak, mert hogy hiánypótlóak, meg mert ő ajánlotta.
Hogy kinek mi a hiánypótló az nagyon egyénfüggő. Jómagam csak annyit fűznék hozzá, hogy lassan ahány mobiltelefonhasználó van, annyiféle alkalmazás-csomag létezik. Befolyásolja a kor, a nem, a habitus, az érdeklődési kör, sokszor a munkakör, a telefon kora, technikai állapota, de hathat rá bármi, amit csak el lehet képzelni.

Ma már minden tárgykörben meg lehet találni a „tutilegjobb” alkalmazás ingyenes avagy fizetős verzióját. Szinte mindegyik „ájfonos” cuccra van androidos alternatíva és fordítva. De azért az almás telefont használók sokkal több dologért kell, hogy fizessenek. Ráadásként pedig egy hivatalos rendszerfrissítés után el sem tudják indítani készülékeiket. Szóval sok a panasz alma fronton.

Sok beszédnek sok az alja. Nálam az Android rendszer lett a befutó, s az alábbi kategóriákban nyertek az alkalmazások, melyek között akadnak fizetősek és ingyenesek is. Száz százalék, hogy ugyanez az összeállítás másnál nem jönne be, de a lehetőség adott, hogy ő is leírja, neki mi tetszik, aztán majd mazsolázik belőle, aki olvassa.

Zenehallgatás:
Igényes vagyok, azt hiszem. Nálam a PlayerPro lett az alfa és ómega. Sokat kipróbáltam, de mindig visszatértem ehhez. Bár lehetett volna, én mégsem töltöttem le hozzá semmilyen kiegészítőt. Jó ez úgy, ahogy van.

Média izék:
Cross DJ
Előadások hanganyagát szólaltatom meg ezzel a kiváló programmal. Két panelos, megbízható. Aki esetleg egyszer DJ akar lenni, -sajna én már kinőttem belőle- annak kötelező tanuló program. Ügyesek ezek a franciák! Bár nem vagyok annyira oda értük.

KineMaster
Van egy ingyenes, de profi erővel felvértezett filmvágó alkalmazás, mely a KineMaster névre hallgat. Mobilon filmet szerkeszteni amúgy is macerás, de ez a Koreai program segíthet ebben. Nem faék egyszerűségű, de egy rövid gyakorlás után könnyen elsajátítható.

QuickPic Gallery
Nekem egy több, mint egy éves verzió van meg, azt használom a fotók megtekintésére. Az biztos, hogy van már ennél profibb, meg „csillivillibb”, de ha nem akarok mást, csak képeket megnézni, akkor ez tökéletes.

alkategória: Fotószerkesztés:
Ha valaki ebben a kategóriában keresgél az áruházban, akkor felkészülhet rá, hogy akár napokig is eltarthat, mire a lista végére ér. Talán segíthetek abban, ha néhány programot megemlítek, amiket használok, használtam.Egyébként az igazság az, hogy mobilon csak akkor vagyok hajlandó fotót szerkeszteni, ha azt nagyon muszáj. Ekkor veszem elő az alábbi appokat.
PicSay Pro
Kb. azóta használom, amióta Androidos telefonom van. Ici-pici program, nagy lehetőségekkel. Nincs mit rajta magyarázni.

Photo Editor
Na ez is afféle ősprogram nálam. A koreai gyerekek igyekeztek a lehető legtöbbet belepakolni, s elmondhatom: nem sikerült rosszul.

Photo Studio Pro
Nem állítom, hogy ez a majd 3 ezer forintos és 46 Megás program a csúcsok csúcsa, de rendesen megpakolták az ukrán fejlesztők lehetőségekkel. Majdnem tud annyit, mint egy középkategóriás asztali fotószerkesztő, vagy egy picit többet. Van hozzá egy rakat letölthető cucc, de igazából tökéletes azok nélkül is. Újabban, ha nagyon szükséges, akkor ezt indítom el.

Snapseed és VSCO na és az utóbbi lebutított verziója az Instagram.
Az általános képjavítókról és effektezőkről csak úgy érdemes pár mondatot ejteni, ha hozzáfűzzük, hogy ezekhez minden esetben egy felhasználói közösség is tartozik. Ezek mind azt a hamis képzetet keltik, mintha a használója tartozna valahová, tagja lenne egy meleg, vagyis nem, nem úgy értem, hanem egy baráti közösségnek – pedig nem. Az ezekbe az alkalmazásokba beépített effektekkel gyakran egy igazán pocsék képből csinálhatunk egy még pocsékabbat, amit aztán „De ez művészi!” felkiáltással közzé is lehet tenni, eldicsekedni vele és várni a tapsokat és a virtuális vállveregetéseket. Na jó, egy kicsit sarkítottam. De alapvetően a Facebook is, na micsoda? Dicsekvőhely. A regisztráltak jelentős része mást se csinál, mint szétkürtöli a digitális mikrouniverzumba, hogy mi mindene van, hol járt, mit vett, mit evett, kivel mit csinált és hányszor – szóval ehhez hasonló fölösleges marhaságok. Talán ezek ellensúlyozására indítottam el évekkel ezelőtt okosító, ismeretterjesztő sorozatomat, amit ma már sokan követnek, olvasnak, hirdetnek, átvesznek. Szóval ezek a közösségi izék, -még ha tartoznak is hozzájuk hasznos képmanipuláló programok- teljesen külön lapra tartoznak és igen véleménymegosztó jellegűek. Majd biztosan lesznek internet antropológusok, akik ezeket a folyamatokat fogják vizsgálni, elemezni és intézetekbe tömörülne a nagy semmit se csinálni, aminek bármilyen haszna volna az emberiségre nézve.

Film lejátszás:
Voltak itt is próbálkozások, végül az MX Player tűnt a legmegbízhatóbbnak. Primitíven egyszerű, ami majdnem mindent lejátszik a römin kívül.

Fotózás:
Egy Huawei p9 telefonnál azt gondoltam, hogy á, itt most már nem lesz szükség külső programra, hiszen a Leica név garancia a hiperszuper „csucs” minőségre. Hát ez csak akkor igaz, ha viszonylag jól megvilágított a fotó tárgya. Így aztán körbetekintettem a fotós alkalmazások végtelen mezején. Szemezgettem, mazsoláztam, s végül egy apró csokrocska került be a „megtartandók” kategóriájába.
A Better Camera
Amikor megjelent, nagyon szuper volt. Régi telefonjaimon ez volt „A” fotóalkalmazás. Aztán jött egy mélypont, amikor az elkészült képeken csupa zöld manó jelent meg. Gyorsan frissítették, azóta ismét remek. Van neki ingyenes kiadása is, de én inkább a hihetetlen 125 forintos „unlocked” verziót használom.

Camera MX
A német MAGIX Software programjait sokszor használtam és használom asztali gépen is. Már régóta létezik ez a telefonra tölthető fotós alkalmazásuk is, amit szintén kedvelek. Tökéletesen működik fotó és videó módban is és a videó a felvétel után szerkeszthető is.

NeroCam
Bár most épp másnak hívják, de amikor letöltöttem a görög Pixelab alkalmazását, akkor még NeroCam volt a neve. Ez egy viszonylag egyszerű fotós alkalmazás, ami fekete-fehér képek készítéséhez használok. Nekem megfelel.

Kamera 4K Pro
A hihetetlenül „drága”, 159 forintba kerülő alkalmazás az új kedvenc. Gyors. Jól beállítható. Olyan igazi mobilos fényképező app. Igénytelenül egyszerű. A videók is jók, amiket aztán a már említett KineMaster-rel szerkesztek készre.

Internet:
A hálót böngésző alkalmazásokból is már Dunát lehetne rekeszteni. Kinek ez, kinek az jött be. Nekem a Rocket Browser. Már nem emlékszem, hogy hol akadtam rá, de a kínai fejlesztője azt ígérte, a böngészőn belül sok reklámmal nem fogok találkozni. Na, ez igaz. Saját szűrője is tökéletes. A könyvjelzőit oldalról lehet behúzni, s ha úgy tetszik, akkor kategóriánként más-más színű fejléccel jeleníthetők meg az oldalak. Amíg nálam megelőzi a nagyokat, addig ez marad. Ajánlom kipróbálásra.

AquaMail
Manapság a telefonon történő levelezés már alapnak számít. Persze nem minden alkalmazást használunk „k. anyázás” nélkül. Az AquaMail Pro például ebbe a kategóriába tartozik. Teszi a dolgát megbízhatóan. Több fiókot is kezel, s minden beállítható. Igaz, kicsit drága az átlagos app-árakhoz képest, de megéri. Amióta Androidos telefonom van, ezt használom.

Biztonság:
A fentebbi témához kapcsolódva két programot használok, mindkettő alapvetően ingyenes.
Blokada
Amit alapból nem fog meg a Rocket Browser, azt megfogja ez a reklám és minden kéretlent blokkoló. Megfelelő finomhangolással bármelyik böngészővel működik és védi a telefont/tabletet.

NOD32
Ma már butaság azt hinni, hogy az Androidos telefonokra, -melyek alapvetően egy speciálisan telefonokra kitalált, Linux alapú rendszert használnak,- nem léteznek kártevői. Sajnos vannak, s adott esetben komoly károkat képesek okozni. Hogy a dolgukat megnehezítsük, sőt bizonyos esetekben teljesen megakadályozzuk, én a NOD32-őt használom. A laptopomon is. Szépen, csöndben ott csücsül, de árgus szemmel figyel, s ha kell, lecsap. Nem kell ennél jobb. Így aztán jobb, ha van Eset, s nem lesz baleset.

All In One
Ezt is nagyon régóta használom. Ez egy afféle takarító program, ami a telefon működése közben összegyűlt szemetet, rendszert lassító digitális morzsalékot pucolja le a készülékről. Nem nagy durranás, de néha nem árt lefuttatni.

Navigülök:
Mivel sokat és sokfelé utazom, egy komoly térkép van a fejemben. De persze amikor ismeretlen helyre szeretnék eljutni, akkor igénybe veszem a segítő műholdas navigációt a telefonom bevonásával. Hát az évek alatt már mind kipróbáltam a nagyobbakat, iGO, Waze, Sygic, Maps.ME, HERE és a Google térkép programja. Összességében azt kell mondanom, hogy csak akkor nem navigálnak megfelelően, amikor épp kellenének. Számtalanszor történt meg, hogy a főváros kellős közepén megbénult a navigációs rendszer, s így magamnak kellett, -mintegy az orrom után, s az bizony elég nagy méretű- kitalálnom a betonrengetegből. A legtöbb problémám abból fakadt, hogy a műhold meg sem talált, vagy megtalált, de például ötszáz métert tévedett, ami speciel egy városi közlekedési helyzetben baromira nem mindegy. Utánaolvasva a dolognak kiderült, hogy a GPS megfelelő működését a felgyűlt navigációs adatok is befolyásolják. Ehhez töltöttem le a GPS Reset nevű alkalmazást, ami gyakorlatilag egyetlen gombnyomással kisöpri a fölösleges navigációs adatokat. Csak ezután indítom el magát a navigációra szolgáló appot, ami nálam legtöbbször és jobb híján a Google saját térképszoftvere. Biztosan ott csücsül minden androidos telefonon. Amikor ez megbolondul, akkor átváltok a HERE programra, vagy ha ez se megy, akkor csak vakarom a here… na inkább hagyjuk.

A fenti appokon kívül még számtalan vicikvacak van a telefonom. Néhány jegyzettömb alkalmazás, képeffektező, fájlkezelő, naptár, felhőszolgáltatások alapprogramjai, wifis adatkezelők, hívásrögzítő, satöbbi. Van néhány játék is, de tényleg csak néhány, mert telefonon játszani csak nyáron, színházi szünetben van időm. Hiszem, hogy végül mindenkinek magának kell rálelnie arra a csomagra, amit a telefonjára tesz, amelynek tartalmát rendszeresen használni fogja. Ez az összeállítás az én igényeimet igyekszik kielégíteni, de például a navigáció terén még én is keresgélem a nagy Ő-t. Szóval még én is csak mazsolázgatok!