Az 1872-ben fényes partit rendeztek a Manhattan Club báltermében, hogy megünnepeljék Samuel J. Tilden urat, New York állam újonnan megválasztott kormányzóját.

 

Az estély fő szervezője -Jenny Jerome-, úgy kedveskedett az ünnepeltnek, hogy megkérte a koktélokat keverő fiút, állítson össze valami igazán különlegeset. Így született meg a Manhattan koktél, amit a helyről neveztek el. Hogy ki is volt ez a mixer? A jó ég tudja! De hogy ki volt Jenny Jerome? Sir Winston Churchill  édesanyja. 

Elég elegáns történet lenne, igaz? De a helyi kocsmapletykák másképp emlékeznek. A koktél „feltalálója” egy fekete csapos az egyik Houston Street-i bárból, közel a Broadway-hez, és az italról már 1860-ban kellemesen nyilatkoznak. Talán ez áll a legközelebb az igazsághoz, de hát sokkal „fehéremberesebb” az első verzió.

A Manhattan koktélnak mára legalább hat változata kérhető, de az eredeti mindössze három összetevőből állt.
5 cL kanadai whisky
2 cL édes, piros vermut
Egy öntetnyi Angostura nevű gyomorkeserű likőr

Az elegyet keverjük és egy jégkockát pihentető koktélpohárba töltjük. Díszítésül egy szem koktélcseresznye szolgál.