A Zemberek többsége egyáltalán nem olvas.

 

Szépirodalmat meg főleg nem. A felmérések szerint a magyar lakosság 25, de szerintem inkább 55 százaléka funkcionális analfabéta. Tudok olyan végzős joghallgatót, aki valójában nem tud olvasni. Ismerek olyan ELTÉ-s diákot, aki hadban áll a magyar nyelvvel. Ám hamarosan mindkettő diplomát kap a kezébe. Nekik milyen elvárásaik lesznek, milyen olvasmányok okoznak majd örömet? Semmilyenek. 

Már kisiskolás korban sikerül a gyerekekkel megutáltatni a nyelvtant és az irodalmat. Meg a tudás utáni vágyat úgy általában. A részükre készült irodalmi és egyéb "művészi" alkotások 99 százaléka szemét.

Szép sorban nőnek fel a generációk úgy, hogy hiányzik neveltetésükből a kulturális igény, ami a teljes morális szakadék felé tereli őket.

Akik ma igazán felvevői lehetnének az irodalomnak, azok meg csak a hivatalos szemetet kapják, vagy a régi klasszikusok újranyomtatott műveit. Hiány nincs kiváló írókból, de sokan az asztalfióknak írnak, vagy még oda sem. Kérdezem, ösztönzöm azokat, akiket ismerek, de csak vonogatják a vállukat. Írnék helyettük én magam, de nekem nem adatott az az isteni tűz. Így maradok én is a régieknél, s néha-néha gyászbeszéded fogalmazok a magyar kultúrának.