Ma ünnepli 157. születésnapját William Sydney Porter (1862. szeptember 11.-1910. július 5.) amerikai író, aki kitalálta a „banánköztársaság” kifejezést, aki meghonosította az amerikai irodalomban a rövid, csattanós és rendkívül szellemes novella műfaját.

 

Eredeti gondolkodásmódja, csípősen humoros politikai, kritikai hangvétele igazi unikumnak számít a tengerentúli szerény irodalomban. Annyira kedvelték, hogy hálából csokoládét neveztek el róla, melyet 1920 óta ma is gyártanak az USA-ban. (Persze ez csak afféle mendemonda, de sztorinak jó. Mellesleg nagyon finom, kár hogy itthon nem kapható.)

          Fiatalon kipróbált mindent. Volt Ő gyógyszerészinastól kezdve juhászon át banktisztviselő is. Drámacsoportba járt, jól játszott gitáron, remekül énekelt - megtanult spanyolul és egy kicsit németül. A színjátszó körben ismerte meg Athol Estes-t, aki később megszöktetett és elvett feleségül.

          Már egészen korán írni kezdett, s unalmasnak nem mondható élete alatt hihetetlenül termékeny írónak bizonyult - éveken át képes volt hetente új novellával elkápráztatni egyre nagyobb számú olvasóközönségét. Saját újságot is kiadott The Rolling Stone címmel, de hiába érte el az 1500 példányszámot, mégsem vált jövedelmező üzletté. A First National Bank of Austin-nál vállalt állást, amely „pénzintézet” valójában a maffia pénzmosodája volt. Főhősünket csőbe húzták és az egész mocskos ügyet az Ő nyakába varrták. Így aztán börtönbe került, ahonnét O. Henry írói álnéven publikált. Fordulatos, humoros, csattanós történeteiben megelevenednek a húszas évek Amerikájának egyszerű polgárai. Kifigurázza a kor politikusait, tollhegyre tűzve visszásságaikat, leleplezve korrupt ügyeiket. (Hej, nekünk is jól jönne most egy O. Henry!) A magazinok két kézzel kaptak írásai után, mert tudták, hogy előfizetőik már alig várják, hogy egy újabb O. Henry novellát olvashassanak. Némelyik tényleg nagyon vicces, eredetien morbid, s olvasásuk közben rájövünk, hogy milyen sokan ellopták és átdolgozták ötleteit.  

          A róla elnevezett O.Henry-díj komoly elismerésnek számít, melyet évente adományoznak olyan novellistáknak, akik amerikai vagy kanadai magazinokban publikálnak. A díjazottak között olyan neveket is találni, mint Stephen King, John Updike, Alice Walker, Truman Capote, William Faulkner és Woody Allen.